+
-
איזה מספר לתת לחפץ?
כל פריט מקבל מספר הבנוי משלושה חלקים: שלוש אותיות שנקבעו עבור האוסף, מספר רץ בהתאם למיקומו של הפריט בתהליך הרישום ושנת רישום הפריט. לדוגמה: YBZ.1.2021 יהיה הפריט הראשון באוסף. הפריט הבא יקבל את המספר YBZ.2.2021.
+
-
כיצד ממפים את מיקום החפצים?
כאשר מגיעים לרשום אוסף יש למפות את החללים ואת האלמנטים שנמצאים בשטח. את המיפוי נערוך לאחר סיור במקום והבנת חלוקת החללים במבנה. לאחר שנקבע את סדר ומיקום החללים ניצור רישום מדורג של החללים (מה סדר ההופעה שלהם במרחב). בכל חלל נפנה לרשום את האלמנטים המצויים בחדר ושבהם נמצא את הפריטים: קירות, ארונות תצוגה, ויטרינות, מגירות ומדפים.
+
-
איך רושמים על חומר כזה או אחר?
על הפריטים שנרשמו במערכת וקיבלו מספר קבוע רושמים במקום מוצנע או בפתקית נצמדת את המספר שניתן. הרישום על גבי החפץ ייעשה בטוש דק בלתי מחיק בצבע שחור (או לבן במקרה של מצע כהה). אם אין אפשרות לרשום מספר על הפריט יש לחבר פתקית עם חוט ולרשום עליה את המספר בטוש בלתי מחיק. במקרים שבהם החפץ נמצא בתצוגה ואי אפשר לרשום עליו או להוסיף פתקית, לא נוסיף את המספר לפריט והזיהוי ייעשה באמצעות התמונה באשמו"ר.
+
-
איך מצלמים חפץ בטלפון הנייד?
את החפץ מצלמים בנייד כאשר המכשיר נמצא במצב מאוזן וכפתור הצילום נמצא בצד ימין. אם החפץ ארוך מאוד נצלם את החפץ כשהמכשיר אנכי וכפתור הצילום נמצא בחלק התחתון של המסך.
+
-
איך רושמים קומפלט (או כל חפץ אחד המורכב מכמה חלקים)?
מומלץ לרשום כל כלי בנפרד אך עם אותו מספר בסיסי כשרק התוספת שונה ומלמדת על הזיקה בין הכלים, כך הכלי הראשון מקבל את התוספת "1." והאחרים את התוספת בסדר רץ.
צורת רישום זו תאפשר ניוד של כלים בודדים במקרה שרוצים להפריד ביניהם ובמקרה שכלי אחד או יותר אבדו, יהיה אפשר לציין לאיזה מהם הכוונה. יש לרשום כך:
YBZ.2.2020.1
YBZ.2.2020.2
וכן הלאה.
בכל אחד מכרטיסי החפץ יש לציין שהכלי הינו חלק מקבוצה של פריטים המהווים ביחד קומפלט קיבוצי ולהוסיף את מספריהם של הכלים האחרים.
+
-
איך לרשום זוג פמוטות?
כמו ברישום הכלי המורכב גם במקרה זה מומלץ לרשום כל פמוט בנפרד עם אותו מספר בסיסי כשרק התוספת שונה ומלמדת על הזיקה בין הפריטים. כך פמוט אחד יקבל את התוספת "1." והשני את התוספת "2.".
צורת רישום זו תאפשר ניוד של פמוט בודד במקרה שרוצים להפריד ביניהם ובמקרה שפמוט אחד אבד ניתן יהיה לדעת למי הכוונה. יש לרשום כך:
YBZ.3.2020.1
YBZ.3.2020.2
בכל אחד מהכרטיסים יש לציין שהפמוט הוא בן זוגו של פמוט נוסף ולציין את מספרו.
+
-
כיצד לרשום ערימה של מסרגות?
אם מדובר בכמות קטנה (עד 20 מסרגות), כדאי לרשום כל מסרגה בנפרד עם מספר משלה. יש לרשום כך:
YBZ.4.2020
YBZ.5.2020
וכן הלאה.
אם אפשר להבחין בזוגות מבין המסרגות תרשם כל מסרגה בנפרד ותקבל אותו מספר בסיסי; כל מסרגה תקבל תוספת שונה המלמדת על הזיקה בין הפריטים. כך מסרגה אחת תקבל את התוספת "1." והשניה את התוספת "2.".
יש לרשום כך :
YBZ.6.2020.1
YBZ.6.2020.2
אם מספר הפריטים גדול מ-20 ניגש לפתרון פחות מומלץ – בשדה 'שם החפץ' בכרטיס הפריט נכתוב 'מסרגות' (ברבים) ומספרן יצויין בכרטיס. זהו אילוץ מקובל שמקורו בהבנת קוצר זמן והקושי ביצירת כרטיס נפרד לפריט שחוזר על עצמו בכמות גדולה.
בכרטיס החפץ יש לתאר בפירוט את הפריטים שכללנו יחד.
באותה צורה ירשמו גם ערימות מסמרים, ברגים, נעצים, כפתורים וכדומה.
+
-
כיצד נרשום בובה המוצגת בתצוגה ולבושה בבגדים שונים?
היסטורי היא תחשב לאביזר מוזיאלי ולא תרשם באוסף. הבגדים שעליה יקבלו כל אחד מספר משלו. יש לרשום כך:
YBZ.7.2020
YBZ.8.2020
וכן הלאה.
+
-
איך נרשום כוס וצלוחית?
ראשית יש לבחון אם יש קשר בין הפריטים והם חלק מסט כלים. אם אין קשר בין הפריטים והחיבור ביניהם מקרי, הרי שכל פריט יקבל מספר משלו.
אם יוצרו ויועדו להיות מוגשים יחדיו מומלץ לרשום כל כלי בנפרד עם אותו מספר בסיסי ותוספת שונה המלמדת על הזיקה בין הפריטים. כך הכוס תקבל את התוספת "1." והצלוחית את התוספת "2.". יש לרשום כך:
YBZ.9.2020.1
YBZ.9.2020.2
בכל אחד מהכרטיסים יש לציין שהכוס והצלוחית הם בני זוג ונוצרו לשימוש יחד.
+
-
איך לרשום מערכת כלים ("סרוויס") הכוללת סוגים שונים של כלים?
כלים אלה יוצרו ביחד מתוך מטרה להיות מוגשים יחדיו.
מומלץ לרשום כל כלי בנפרד. כל הכלים יקבלו מספר בסיסי זהה ותוספת שונה המלמדת על הזיקה בין הכלים. כך יקבל הכלי הראשון את התוספת "1." והאחרים את התוספת בסדר רץ.
צורת רישום זו תאפשר ניוד של כלים בודדים במקרה שרוצים להפריד ביניהם ובמקרה שכלי אחד או יותר אבדו, ניתן יהיה לציין לאיזה מהם הכוונה. יש לרשום כך :
YBZ.10.2020.1
YBZ.10.2020.2
וכן הלאה.
בכל אחד מכרטיסי החפץ יש לציין שהכלי הינו חלק ממערכת כלים (סרוויס) ולציין את מספריהם.
+
-
כיצד לרשום מדליה עם קופסתה?
בדרך כלל שני הפריטים מיוצרים יחד, והגומחה בקופסה מתאימה בדיוק למדליה. לכן, מומלץ לרשום כל פריט בנפרד; שני הפריטים יקבלו מספר בסיסי זהה אך תוספת שונה המלמדת על הזיקה ביניהם, כך תקבל המדליה את התוספת "1." והקופסה את התוספת "2."
את התוספת "2.". יש לרשום כך: YBZ.11.2020.1
YBZ.11.2020.2
בכל אחד מהכרטיסים יש לציין את הפריט השני ולפרט אודות הזיקה ביניהם.
+
-
איך לרשום ערימה של דברי דפוס זהים (כרטיסי ברכה, כרטיסי ביקור, טפסים שונים)?
מומלץ לקחת פריט אחד כדוגמה מכל קבוצת פריטים ולרשום אותו עם מספר משלו, כך למשל יירשם כרטיס ברכה אחד עם המספר YBZ.12.2020 וכרטיס ביקור אחד עם המספר YBZ.13.2020 וכן הלאה ליתר הסוגים.
את הפריטים שנרשמו יש להפריד מהמסה הגדולה ולאחסנם במקום שבו שמורים הפריטים הרשומים. במקום שבו נותרה המסה יש לציין שכך וכך פריטים נרשמו, עם מספריהם ומיקומם החדש.
+
-
איך נרשום פריטים זהים שנוצרו ביחד אך לא יועדו לשמש ביחד? כמו: אגרטלים, מחזיקי ספרים, חפצי נוי וכדומה.
כל פריט יירשם בנפרד עם מספר משלו. יש לרשום כך :
YBZ.14.2020
YBZ.15.2020
וכן הלאה.
+
-
במה רושמים את מספר החפץ על הפריט?
על הפריטים שנרשמו במערכת וקיבלו מספר קבוע רושמים במקום מוצנע או בפתקית נצמדת את המספר שניתן. הרישום על גבי החפץ ייעשה עם טוש דק בלתי מחיק בצבע שחור (או לבן במקרה של מצע כהה).
+
-
היכן רושמים את מספר הפריט? האם רושמים על החפץ עצמו?
את מספר הפריט יש לרשום בקטן במקום מוסתר כך שלא יפגע בהצגת החפץ. אם אין אפשרות לעשות זאת יש לחבר פתקית עם חוט כשהמספר נרשם עם טוש בלתי מחיק עליה. במקרים בהם החפץ נמצא בתצוגה ואי אפשר לרשום עליו או להוסיף פתקית, לא נוסיף את המספר לפריט והזיהוי ייעשה באמצעות התמונה באשמו"ר.
+
-
כיצד רושמים את מספר הפריט על טקסטיל?
הוספת מספר פריט לבד תעשה באמצעות תפירת תווית שעליה נכתב המספר בטוש בלתי מחיק. יש לתפור את התווית במקום נסתר ובתפרים עדינים ורפויים ככל שניתן.
+
-
כיצד רושמים את מספר הפריט על נייר?
יש לכתוב את המספר בעיפרון בלבד במקום מוצנע. אם מדובר במסמך ייכתב המספר בצידו האחורי בפינה התחתונה. אם מדובר בספר, המספר ייכתב בעמוד הפנימי, באזור שבו אין כיתוב בפינה התחתונה.
+
-
כיצד רושמים את מספר הפריט על חומר אורגני?
יש לצרף פתקית המחוברת לחוט עם המספר כתוב בטוש בלתי מחיק.
+
-
כיצד רושמים את מספר הפריט על פריטים רגישים, עדינים וקטנים?
לכל אחד מהפריטים הללו יש לצרף פתקית עם מספר שנכתב בטוש בלתי מחיק או להכניסם לשקית ניילון (זיפ לוק – שקית עם אמצעי סגירה מובנה) שעליה נכתב המספר בטוש בלתי מחיק או להוסיף פתק בתוך השקית.
+
-
איך נרשום מספר על פריט אורגני כמו סבון?
כמובן שאי אפשר לרשום מספר על פריט כזה. אפשר לכרוך חוט שפגט מסביב לסבון ולצרף אליו את הפתקית שעליה רשום המספר בטוש בלתי מחיק או להכניסה לקופסה מתאימה שעליה רשום המספר ופתקית בטוש בלתי מחיק לצד הסבון בקופסה.
+
-
איך מודדים חפץ?
את החפץ נמדוד בחלקיו הרחבים ביותר. כאשר נביט על חזית החפץ החלק האופקי יהיה הרוחב של הפריט והחלק האנכי יהיה הגובה. אם יש מימד נוסף הוא יהיה אורך החפץ.
+
-
איך רושמים את מידות החפץ באשמו"ר?
אל המספר יש להוסיף את האותיות cm, ללא רווח בין המספר לאותיות, בכל אחד מהקריטריונים בהם מוזנים המספרים. לדוגמה: 10cm.
+
-
מה צריך ליצירת עמדת צילום?
כדי ליצור עמדה צילום שתאפשר צילום מיטבי יש צורך ברקע אחיד (ועדיף רקע אפור), קנה מידה ותגית עם מספר הפריט.
+
-
היכן כדאי להקים את עמדת הצילום?
את עמדת הצילום מומלץ להקים בנקודה שבה המצלם או אובייקטים אחרים בשטח אינם מטילים צל שיפריע לצילום החפץ. אם אפשר, עדיף להשתמש בתאורה טבעית או להעזר בתאורה מלאכותית הממוקמת באופן שאינו מטיל צל על העמדה.
+
-
איך מצלמים חפץ?
את החפץ נצלם כשהוא מונח על משטח הצילום (חשוב להקפיד על הנחה בטוחה שלא תפגע בחפץ). ראשית נצלם את החפץ כשהחזית המרכזית שלו פונה למצלמה. לאחר מכן נצלם את החפץ מאותה זווית עם קנה המידה ופתקית המספר ולבסוף נצלם את הפריט מזוויות אחרות. חשוב לצלם את הפריט מזוויות שונות כאשר לחפץ צדדים שונים המציגים מראה שונה.
+
-
היכן להניח את קנה המידה ואת מספר החפץ?
בעת צילום פריט עם פתקית מספר וקנה מידה נניח את קנה המידה מתחת לפריט עם רווח ביניהם ואת פתקית הפריט בסמיכות לקנה המידה משמאלו. חשוב לוודא שרואים את הספרות והאותיות בצילום.
+
-
איך נעשה שיום התמונה?
כאשר התמונה צולמה במצלמה (לא דרך מערכת האשמו"ר) ועלתה למחשב יש צורך לשיים את התמונה באופן ידני. לתמונה הראשונה בסדרת התמונות של החפצים ניתן את שם החפץ וסיומת של אות לועזית קטנה לפי הרצף.
לדוגמה:
תמונה ראשונה של חפץ – YBZ.11.2020a
תמונה שניה של אותו החפץ – YBZ.11.2020b
וכן הלאה. במידה ולחפץ חלקים שונים תופיע האות לאחר המספור הנוסף: YBZ.11.2020.1a
+
-
מה עושים אם החומר שממנו עשוי הפריט אינו מופיע במערכת האשמו"ר?
מחפשים בחומרים את סוג החומר הכללי. לדוגמה: 'נירוסטה' לא תופיע אבל אפשר לסמן במקום 'מתכת'. את המידע המדוייק אפשר להוסיף בקטגוריית 'תיאור החפץ'.
+
-
כיצד נעשה מיפוי מיקום החפצים?
כאשר מגיעים לרשום אוסף יש לבצע מיפוי של החללים והאלמנטים שנמצאים בשטח. את המיפוי נערוך לאחר סיור במקום והבנת חלוקת החללים במבנה. לאחר שנקבע את סדר ומיקום החללים ניצור רישום מדורג של החללים (מה סדר ההופעה שלהם במרחב). בכל חלל נפנה לרשום את האלמנטים המצויים בחדר בהם נמצא את הפריטים: קירות, ארונות תצוגה, ויטרינות, מגירות ומדפים.
+
-
כיצד נעשה שיום מקומות האחסון?
החללים יסומנו באותיות הא"ב או לחלופין על פי מיקומם במבנה למשל: מבואת כניסה, חלל מרכזי, חדר תצוגה, מחסן, פרוזדור וכדומה.
בתוך החללים יוגדרו אזורים שונים המרכזים בתוכם אלמנטים ואובייקטים שהוצבו בעבודת האוצרות כ"ארון" או "ויטרינה". הארונות או הוויטרינות ימוספרו במספרים רצים החל מדלת הכניסה לפי כיוון השעון.
יש להכין תוכנית או שרטוט שישמשו כמאסטר שעל פיו יתאפשר לדעת היכן נמצא כל חדר ובו כל ארון וכן טבלה שבה יתואר המיקום הנ"ל באופן מילולי בצירוף צילומים רלוונטים.
בתוך כל ארון או ויטרינה יסומנו במספרים רצים המדפים או המגירות מלמטה למעלה. אם בארון מגירות חסרה מגירה ונשאר רק החלל, חלל זה ייספר במניין המגירות.
פריטים גדולים המונחים על הרצפה ימוקמו על פי מספר הארון או הוויטרינה הקרובים אליהם (למשל "על הרצפה בסמוך לארון 1").
המספרים השונים (על הארונות, המגירות והמדפים), ייכתבו במקומות נסתרים מהעין על גבי מדבקות, כדי שלא יפריעו למבקרים בתצוגה.
אמצעי תצוגה כמו שולחנות, ארונות וכדומה שאין להם ערך היסטורי לא יירשמו כפריטים.
לצד זאת אפשר לרשום מספרי הפריטים על גבי הדפסה של צילום ארון או ויטרינה, כאמצעי נוסף לזיהוי קל ומהיר.
+
-
כיצד נעשה מיפוי אלמנטים מורכבים?
לעתים האלמנטים המוצגים אינם מונחים בצורה מוגדרת בארון או בויטרינה, אלא בצורה מפוזרת. (למשל: שולחן שעליו מוצג נושא מסויים והפריטים תלויים גם על הקיר הסמוך וגולשים לרצפה) ניתן לקרוא למכלול זה ויטרינה, למרות שאינו מוגדר בגבולות ברורים וזאת כיוון שהפריטים מייצגים נושא אחד מסויים.
עוד