באוסף צריף בן גוריון מצויים ספרים רבים הנושאים הקדשות. חלק מן ההקדשות הוענקו לו בדפים נפרדים וכעת, עם תהליך הרישום, הן מתאחדות בשנית עם הפריטים המקוריים
רישום הספרים בספריית בן-גוריון הוא משימה מורכבת שהתוודענו אליה במהלך העבודה השוטפת שלנו בתיעוד האוסף של צריף בן-גוריון. בספרייתו של בן-גוריון בשדה בוקר למעלה מ-5000 ספרים. עד תחילת הרישום במערכת האשמו"ר החזקנו בידינו קטלוג מדהים של הספרים שנעשה בשנות ה-90 ובו נרשמו שמות כל הספרים ושמות המחברים שלהם. במהלך הקיטלוג גם נרשמו על גבי הספרים ובחוברת נפרדת מיקום הספרים במדפי הספרייה. החפצים נותרו כמות שהם מאז ש"הזקן" בעצמו מיקם אותם, ועל כן, קטלוג זה היה חשוב ביותר.
הידע שהחזקנו על הספרים לא היה מפורט. הקטלוגים הקיימים לא כללו את ההקדשות ולא תיעדו את הספרים באופן מעמיק כפי שלמדנו לעשות מאז שהצטרפנו למיזם "ארץ חפץ".
במהלך התיעוד במערכת האשמו"ר גילינו מידע נוסף על אודות הספרים. בתחילת הדרך רשמנו ותיעדנו את הספרים יחד עם תקציר שכתב דוקטורנט שעבד בפרויקט וגילינו את עושר התחומים שבהם התעניין בן-גוריון. באוסף הספרים העצום שלו החזיק ספרי פילוסופיה, הגות, היסטוריה, גאוגרפיה אך גם ספרים בנושא בודהיזם, מדעים מדויקים ואף שירה ורומנים. כחמישית מן הספרים נושאים הקדשות, מרביתן ממחברי הספרים או מהוצאת הספרים.
חלק מההקדשות הגיעו במכתב מצורף ובזכות המיזם יועברו לארכיון למורשת בן-גוריון ויכנסו לתיקיית ההתכתבויות בארכיון. דוגמה לאלו הוא מילון אבן שושן החדש, פריט ZBG.1680.2022 שקיבל בן-גוריון מפנינה ושלום סיוון. המכתב המצורף לספר מוכיח ומלמד אותנו על נותני המתנה, ולא פחות חשוב מכך – על המקבל.
בן-גוריון חגג ימי ההולדת שלו בסוכות. מחברי ומוציאי ספרים (וגם הציבור הרחב) העניק לו מתנות ומזכרות מתוך רצון לכבד אותו אך גם מתוך רצון שיכיר ויוקיר את פועלם. פנינה ושלום סיוון היו בעלי הוצאת "קרית-ספר", אשר הוציאה לאור את מילון אבן שושן, ובמכתב ניכרים רגשי הכבוד שרחשו לו. בהקדשות אחרות נותרה זהות המעניקים עלומה, ובמקרים אלו אולי עוד יגיע היום שבו ניזום פניה לציבור לגלות מידע נוסף אודות המתנה שניתנה.
במילים ספורות מלמד אותנו המכתב, כפריט מייצג, על אחד מתחומי העניין של בן גוריון ועל עולמו התרבותי, ובכך מצטרף לגוף הידע ההולך וגדל על אודות האיש כאדם פרטי וכמנהיג.