2 דקות קריאה

בזכות השתתפותם של רחל ינאית ויצחק בן־צבי בהכתרת המלך ג'ורג' השישי כנציגי הישוב, שמורים באוספם מזכרות וחפצים רשמיים מטקס ההכתרה

יצחק ורחל ינאית בן־צבי היו כה בולטים ומעורבים במוסדות היישוב ובבניית המדינה שבדרך, עד שבשנת 1937, כאשר הוכתר המלך ג'ורג' השישי במקום אחיו אדוארד השמיני למלך בריטניה, נבחר בן־צבי לנציג היישוב היהודי בארץ ישראל בחגיגות ההכתרה ב-12 במאי. באוסף המתנות וחפצי הנשיא שמורות מדליות ההכתרה הרשמיות וחפצים נוספים הקשורים בהכתרה: סרט פרפר לענידת מדליה על שמלת נשף עבור הגברות וקופסת סיגריות במהדורת הכתרה. פריטי נייר אחרים מופקדים בגנזך המדינה, בהם ההזמנה הרשמית, פרטי קבלות הפנים ומדריך מפורט בשם ABC Guide to the Coronation, שנועד להכיר למשתתפים הטריים את כללי הטקס ומהלכו, ואת גינוני הנימוסים הסבוכים המצופים מהם.

יצחק ורחל ינאית בן־צבי בטקס ההכתרה. YBZ.0117.114

וכך דיווח העיתון "דבר" ב-31 במאי: "מי שמכיר את רחל ויצחק בן־צבי וראה אותם דחוקים לתוך מדיהם הרשמיים, נחפזים ממסיבה חגיגית מפוארת אחת לשניה, לא יכול היה שלא להרגיש גם בסבל הכרוך ברשמיות כבדה זו, המטילה על נציגי פועלים יהודים גם את החובה ללבוש בעת הצורך מדי חצר מפוארים, לחגור חרב על הירך ולשחק תפקיד בטכס חצר המלכות הבריטי. בן־צבי הכניס עצמו למצב רוח של פילוסופיות אדישה המקבלת את כל זאת באהבה ומתוך הכרת החובה. הוא מקשיב בהסכמה להלצות המתהלכות על חשבונו ומוסיף עליהן בעצמו כהנה והכנה. ואולי מצא נחמה פורתא בליטבינוב, שר ממשלת המועצות שהופיע מפואר במדליותיו.

המדים הרשמיים לבאי כוח הדומיניונים והמושבות נקבעו והוכנו מבעוד זמן. הם דמו בצורתם למדים המקובלים למיניסטרי הקבינט. גם לרחל בן־צבי נתנו הוראות מבעוד זמן בנוגע לתלבשתה. היא רק הוסיפה מגן דוד בולט בחגורתה, שהצמיד אליו את תשומת ליבו של קומיסר החוץ הרוסי".

הדיווחים המלודרמטיים על הסבל היו כפי הנראה מופרזים; הזוג ניצל את הנסיעה לשתדלנות ודיפלומטיה בלונדון ולהעמקת הקשרים עם התנועה הציונית בעיר. הם שבו לארץ רק ביוני, לאחר מסע עבודה ממושך.

לעיון נוסף: בלבוש מלכות כדת וכדין, הזוג בן־צבי באירועי הכתרת המלך ג'ורג' השישי, עדנה עסיס, בבלוג זה. המאמר נדפס במקור בכתב העת עת-מול, גיליון 245, אפריל 2016.