2 דקות קריאה

ההתיישבות בחולות ימית כמעט ונשכחה. בית אוסף קטן בפאתי הנגב המערבי, בדקל שבגבול מצרים, מספר את סיפורה

בית האוסף "הגדת חבל ימית" מתעד את ההתיישבות בסיני, את השורשים שהוכו, את האהבה למקום והרוח החלוצית שפיעמה במתיישבים את העקירה למען השלום. האוסף אינו גדול – מאות ספורות של חפצים המתעדים מארג חיים שלם – אולם חפציו, שנאספו שנים אחר כך מתושבי החבל שהתפזרו ברחבי הארץ, מלבבים בפשטותם ובסיפור היומיומי שהם מספרים.

אחד מן הזיכרונות החוזרים אצל ילדים ומבוגרים רבים מפוני ימית הוא הג'ינג'י, אליעזר שמואלי, והקיוסק שפתח. כאשר החלה הקמת העיר ימית ירד שמואלי לסיני ובאמתחתו בקבוקי קוקה קולה שרכש ב-1500 לירות, מענק השחרור שלו. הוא הטיל עוגן בכניסה לעיר; תחילה ניסו לגרש אותו, ואחר כל הפך לחלק מן הנוף. הוא זכור לטובה כיזם שריענן את להט החולות במשקאות קרים ובשלגונים, וכונה בעיתונות "ראשון המתפרנסים העצמאיים בחולות" (מעריב 14 בינואר 1975). הג'ינג'י תועד במצלמתו של צ'ימבה, הוא אשר צימבליסטה, אז ראש מועצה אזורית איתם ואחר כך תושב רעים וראש המועצה האזורית אשכול. –

הגי'נג'י בימית. צילום: אשר צימבליסטה

עסקיו של הג'ינג'י שגשגו, והוא פתח מסעדת דגים, ואף תכנן להקים מלון. בגיליון 76 עיתון "ימיתון" (שחלק מגיליונותיו שמורים בבית האוסף) מצאנו פרסומת למסעדה.

מאליעזר שמואלי ורעייתו שושנה התקבלו שני חפצים יוצאי דופן לאוסף: לרגל נישואיהם, שנערכו באולם בית הספר שדה בימית ב-1979, קיבלה שושנה מעבד אל-רחמן מרפיח שתי גלביות: האחת לבנה וחלקה, ומיועדת לערב, והשניה שחורה, רקומה ברקמה מסורתית בצהוב, ומיועדת לשעות היום. עשרות שנים לאחר החתונה והפינוי הפקידו בני הזוג שמואלי את הגלביות בבית האוסף, שם הן חלק מן הסיפור הגדול של חבל ימית.

גלביה מחתונתה של שושנה שמואלי. HYD.49.2025
גלביה מחתונתה של שושנה שמואלי. HYD.46.2025

עוד תגלית נחמדה שתענה על תהיותיהן של אספניות ואספני קרמיקה ישראלית, תחום הצובר תאוצה בשנים האחרונות, הוא סטודיו הקרמיקה "קרמיקה ימית" של אביבה אילן ושרה ששון. כמה חפצים מעשה ידיהן התגלגלו אל בית האוסף, תרומת תושבי החבל, ופרסומת בימיתון סיפרה לנו על קיומו של בית המלאכה שלהן באזור התעשיה של ימית.

בעת הפינוי, מתוך תודעה היסטורית מפותחת, החליטו תושבים לקחת עימם את אריחי הבטון בדגם גלים שריצפו את רחבת המרכז המסחרי בימית. האריחים הונחו מחדש ברחבה במושב דקל, שלצידה שוכן היום בית האוסף 'הגדת חבל ימית'. גם הם חפץ היסטורי וגם הם נרשמו בתוך חפצי בית האוסף. לצידם מוצבת חסקה מחוף ימית, שהוצאה גם היא מבעוד מועד.

אריחי הריצוף מן המרכז המסחרי בימית. HYD.9.2025
חסקה מחוף ימית. HYD.72.2025

בית האוסף בדקל פתוח לקהל; בדרך תראו כלניות לרוב ולאסוננו גם אנדרטאות רבות. עד אז, אפשר להתרשם מחפצי ימית בדף בית האוסף, כאן באוספי ארץ ארץ חפץ.