על מנורת חנוכה שקיבל יצחק בן־צבי בביקורו בעכו

מנורת חנוכה מהודו, מתנת מתפללי בית הכנסת רשב"י בעכו ליצחק בן־צבי. YBZ.3.2019

ידיעה ארוכה למדי בגיליון "דבר" מיום 27 בפברואר 1958, העוסקת בביקור הנשיא בעכו, חושפת טפח ומכסה טפחיים. הנשיא יצחק בן־צבי ערך ביקור ממלכתי בעיר, סייר ברחביה, ביקר בבתי הכנסת ובכנסיות ופגש ילדי בית ספר. הביקור היה ככל הנראה חשוב ויוצא דופן: במהלכו הוענקה לנשיא אזרחות כבוד של העיר עכו וכל עיתוני המדינה דנו בביקור בהבלטה.

יצחק בן צבי בבית הכנסת רשב"י בעכו, 1958. YBZ.0128.341

הידיעה ממשיכה ומספרת כי מתפללי בית הכנסת "רשב"י" ליוצרי מצרים הגישו לנשיא מתנה – מנורה עתיקה. ואכן, באוסף מתנות הנשיא מצויה מנורת חנוכה ועל גבה פתקית: "מאת מתפללי בית הכנסת רשב"י ליוצאי מצרים, עכו, ו' אדר תשי"ח". לפי גיליון "הצופה" מיום זה שאף הוא מתאר את הביקור, הובאה מנורת החנוכה הנידונה ממצרים.

גב המנורה. YBZ.3.2019

דופן הגב של המנורה מעוצבת כמגן דוד ומעוטרת במילה "ציון". במרכזה קבועה טבעת לשמש, ובתחתיתה, על מוטות דקים בעלי קצוות מסוגננים, שמונה טבעות שנועדו להחזיק בזיכי זכוכית גדולים. יש להעיר על המילה 'עתיקה' – חפצים בני כמה עשרות שנים (גילה של המנורה כשקיבל אותה בן צבי) הם אמנם בעלי ערך היסטורי, אמנותי ואספני, אולם לא נהוג להתייחס אליהם כאל עתיקות. עם זאת יש לסלוח לעיתונאי או לעיתונאית שציטטו מה ששמעו, וקשה לצפות מהם לשלוט ברזי מחקר החפצים.

המתנה הנאה שעוטרה בסרט בצבעי הדגל מעוררת התפעלות אך גם תהייה. מנורות מסוג זה אופייניות לקהילת יהודי הודו; במצרים הודלקו נרות החנוכה במנורות מסוג שונה ביותר, שהושפע מן הסגנון הרווח בצפון אפריקה. כיצד אפוא התגלגלה מנורה הודית לידי יוצאי מצרים בעכו?

מנורת חנוכה מהודו. אינדקס ע"ש בצלאל נרקיס לאמנות יהודית. Obj. ID: 24013
מנורת חנוכה ממצרים. אינדקס ע"ש בצלאל נרקיס לאמנות יהודית. Obj. ID: 3226


גבאי בית הכנסת והרוח החיה שמאחוריו היה יחזקאל אגא (1917–2007). אגא, או בשמו המלא שבו כמעט לא השתמש – יחזקאל אגא מזרחי – נולד באלכסנדריה שבמצרים, עלה לישראל בשנת 1949, והתיישב בעכו. אגא שימש כאב-בית בבית ספר, אולם עיקר מרצו הושקע בהקמת בית הכנסת ובדאגה לו. מקורות העוסקים בביקור הנשיא מספרים כי הנשיא התפעל מן העמל הרב שהושקע בבית הכנסת וממסירותו של יחזקאל אגא למפעלו.

יחזקאל אגא מגיש את החנוכיה לנשיא יצחק בן צבי. מקור: עכו נטו, גיליון 133.

הקשר בין בית הכנסת רשב"י בעכו ובין הנשיא לא תם בזאת; בארכיון המדינה מצוי מכתב מאת ועד בית הכנסת לנשיא, ובו בקשה לסיוע כלכלי בהמשך הקמת בית הכנסת, שעד כה אין לו אלא ארבעה קירות, "ללא טיח, חלונות ורצפה". לצדו מצויה תשובת בית הנשיא, במכתב המתוארך 11 בפברואר 1959. על המכתב חתום דוד ברטוב, מנהל לשכת בית הנשיא דאז, ובו הוא מתנצל על שנבצר מבית הנשיא להגיש לבית הכנסת עזרה בהמשך הקמתו. "תיטיבו לעשות אם תפנו במישרין למשרד הדתות ותבקשו את עזרתו בעניינכם". גבאי בית הכנסת מן הסתם סברו כי לאחר ביקורו המתוקשר של הנשיא והמתנה המכובדת שהעניקו לו יוכלו לנצל את הזיקה אליו ולקבל את עזרתו בענייני בית הכנסת, ואין ספק כי נחלו מפח נפש.


שאלת מקורה של המנורה והאופן שבו התגלגלה לידי יוצאי מצרים תישאר בעינה. לא מן הנמנע שהגיעה לארץ בידי עולה זה או אחר, ונמכרה או הוענקה למי מאנשי בית הכנסת. כך או כך, יחזקאל אגא המשיך להשקיע בבית הכנסת את אהבתו ואת ימיו, והמנורה באוסף הנשיא מעידה על מפעלו.